Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Fotboll - På liv och död

Fotboll är sprunget ur vad som kallas för Folkfotboll. Upplägget var tämligen enkelt - Två engelska byar. Något som kan liknas vid en boll placeras mellan dessa byar. Vinnaren är den by som lyckas få tillbaka bollen till sitt torg. Dödsfall under detta spel var snarare regel än undantag. Således är det inte så konstigt att man idag refererar till fotboll på just detta sätt – Ett spel på liv och död. 

Att med ett begränsat antal tecken försöka utröna vad som är bäst och sämst med fotboll är en extremt svår uppgift. Men ovan nämnda synsätt kanske är en bra utgångspunkt?

Man kan absolut och mycket riktigt ifrågasätta både etik och moral hos dess högst verkställande organ FIFA. Men det faktum att fotbollen är och förblir en politisk frizon fyller en funktion som i princip inget annat kan mäta sig emot.

Iran – USA 1998 är ett exempel. Just där och då står fotbollen i centrum. Allt annat får vänta.

Fotboll skänker även hopp där hoppet för länge sedan försvunnit. I Brasilien drömmer väldigt många barn i Favelorna om att bli nästa Neymar. När landslaget intar Maracana står landet stilla.

Att fotbollen är en god kraft går även att finna i Europa.  I sydöstra Manchester har exempelvis ungdomsbrottsligheten sjunkit drastiskt sedan City startade ett spontanfotbollsprojekt lite varstans där planer finns.

Samtidigt finns det en mörk baksida. Passionen och drömmarna kan lätt svälla över i andra känslor.

Vad händer när barnen i Favelorna misslyckas med att nå sin dröm? Skyddsnätet är obefintligt. Exakt hur beter sig så kallade supportrar sig mot gästande fans och ibland -  spelare med en annan hudfärg? En otroligt ledsam frågeställning som tråkigt nog är aktuell alldeles för ofta.

Så går det att kanalisera det bästa ur ”På liv och död” och helt bli av med det värsta och framförallt sämsta bitarna av fotbollen?

Till viss del, absolut. Men fotbollen storhet ligger i att människor från hela världen älskar denna idrott över allt annat. Och som alla vet är kärlek inte alltid helt okomplicerat. 

(Iran - USA 1998 - Foto Svenskafans)
 
 
 
 
 
 
 

Skrivet av:

Dela på sociala medier

Fler inlägg av thechoosenone

Kommentera